Youmee-voorinschrijving

4 Trends in bewonersparticipatie

De digitale techniek verandert in een hoog tempo de manier waarop we contact onderhouden met elkaar. Ben jij al op de hoogte van de nieuwste trends om de betrokkenheid van bewoners te organiseren en versterken? Zo niet: dit zijn 4 (digitale) trends in bewonersparticipatie voor 2017!

1. Multichannel aanpak

Bewoners alleen offline betrekken is inmiddels al lang niet meer van deze tijd en alle overheden zijn zich hier wel van bewust. Onze maatschappij is continue verbonden: op het werk, onderweg en thuis. The Internet of Things (IoT) is inmiddels een feit en rolt zich uit over onze samenleving in de vorm van o.a. slimme energiemeters, tracking devices, domotica, internetbankieren en connected cars. Bewoners gaan in hoog tempo mee met de ontwikkelingen: 4 op de 5 personen in Nederland hebben inmiddels een smartphone en bijna elk huishouden heeft toegang tot internet. De huidige communicatiemiddelen bieden kansen voor real-time actie en reacties. Daarbij zijn de kosten voor online-communicatie aanzienlijk lager in vergelijking met de reguliere offline middelen. Genoeg redenen om digital first te werken!

Het betrekken van bewoners online biedt -als je het goed aanpakt- meer kansen dan welke andere methode ook. Jongere generaties bijvoorbeeld zijn echt niet bereikbaar via krant, TV of andere traditionele media. Daarnaast biedt de digitale benadering andere voordelen en functionaliteiten, zoals de mogelijkheid om berichten te sturen, personalisatie en snelheid. Hoe mooi het allemaal ook is, we zijn ons ervan bewust dat het persoonlijk ontmoeten een zeer waardevolle toevoeging is en blijft, ook al is het bereik daardoor veel minder. 
Conclusie: wil je in de diepte en de breedte de betrokkenheid van bewoners versterken, combineer dan digitale instrumenten (zoals Youmee en je social media kanalen) met meer traditionele methoden (zoals wijkbijeenkomsten en andere persoonlijke contactmomenten) en maak de ervaring zo persoonlijk mogelijk.

2. Gepersonaliseerde interface

De betrokkenheid van bewoners wordt vergroot wanneer de inhoud relevant voor hen is. Dit betekent dat bewoners zelf de regie moeten krijgen over de onderwerpen waarover zij geïnformeerd willen worden. Door voorkeursinstellingen voorkom je dat bewoners overladen worden met informatie die hen niet interesseert. Relevantie door middel van personalisatie is super belangrijk in een samenleving waarin tijd en aandachtsspanne maar beperkt zijn. Een andere manier om meer relevantie te bieden is door voorrang te geven aan onderwerpen die in mensen persoonlijk raken.
Relevantie door een gepersonaliseerde interface is één van de belangrijkste voordelen die Youmee biedt ten opzichte van andere digitale systemen. 

Een nieuwe trend is contextual design. Dit heeft niets te maken met design of vormgeving, maar alles met de omgeving (context) waarin de bewoner zich bevindt. Om een ​​voorbeeld te geven: de kans is groter dat bewoners hun ideeën en frustraties delen over mobiliteit wanneer ze in de bus of trein reizen. Of bied plannen voor vernieuwing van het cultuurbeleid aan terwijl men in het theater of de concertzaal is.
Door de inzet van contextual design vraag je input van je bewoners op het juiste moment, op de juiste plaats. Gebruikers kunnen in Youmee een onderwerp als favoriet markeren, waardoor Youmee hen helpt herinneren om er op tijd op te reageren. 

3. Bewoners Engagement Analytics

Iedereen heeft inmiddels wel gehoord van Big Data, maar heb je ook al gehoord van Data Mining? Wikipedia zegt over data mining: het systematisch en geautomatiseerd doorzoeken van een (of meerdere) database(s) en het onttrekken van patronen en verbanden die vooraf niet bekend zijn. Data mining is een interessante ontwikkeling die het mogelijk maakt om de meningen van grote groepen bewoners te analyseren en inzichtelijk te maken. 

Youmee gaat gebruik maken van deze nieuwe techniek en maakt de analyses inzichtelijk voor iedereen, zowel de gebruikers (de bewoners) als de overheid. Het systeem werkt op basis van inclusie, waardoor ook de mening van minderheden en zelfs de enkeling zichtbaar gemaakt wordt. Op deze manier kan bij beleidsontwikkeling en planvorming rekening gehouden worden met àlle belangen. 
Tip: zet data mining en bewoners engagement analytics hoog op je verlanglijstje!

4. Open Data

In de loop van de jaren is door overheden enorm veel data verzameld. Het toegankelijk maken van deze grote hoeveelheden data staat bij velen al op de agenda. Het ontsluiten van data helpt bij de transformatie naar een meer transparante en betrouwbare overheid. Open data aanbieden gaat echter wel verder dan het online zetten van allerlei beschikbare PDF-bestanden zoals we nu nog veel zien. Het goed kunnen doorzoeken van de data biedt kansen voor co-creatie en stelt bewoners in staat zelf actie te ondernemen. 
Toegankelijke open data bevordert de participatie en creativiteit in een gemeenschap en helpt bij het herwinnen van het vertrouwen. 

Andere trends?

Zie jij nog andere belangrijkste trends? Laat het ons weten! Bel of mail ons!

Bronnen: Youmee, Hoe open, Citizenlab en Wikipedia

Bedankt voor het delen

Youmee-logo

038 - 20 22 350

welkom@youmee.nl

Volg ons op Facebook, Twitter of YouTube!