De macht uit handen geven
Soms spelen er ook andere krachten mee. Participatie gaat nu eenmaal over het gelijkwaardig met elkaar in gesprek gaan. Dat voelt voor sommigen misschien als 'de macht' uit handen geven. Maar wil je meer betrokkenheid en ambassadeurschap laten ontstaan, dan is een gelijkwaardige opzet beslist noodzakelijk.
Regelmatig willen opdrachtgevers wel luisteren, maar vooral zelf de besluiten nemen. Dat is niet erg, maar moet wel vooraf gecommuniceerd worden om teleurstellingen te voorkomen. Vanaf het begin moet duidelijk zijn wat er met de resultaten van de participatie wordt gedaan. En hoe deze worden teruggekoppeld aan de deelnemers. De meeste betrokkenheid ontstaat uiteraard als er echt sprake is van (mede)zeggenschap.
Veel tegengestelde meningen en belangen
Het kan ook gebeuren dat de opdrachtgever aangeeft dat inwonersparticipatie belangrijk is, maar eigenlijk niet goed weet wat hij ermee aan moet: "Al die meningen maken het lastig" en "Bewoners zijn toch nooit allemaal tevreden". Je kunt hierdoor te maken krijgen met het managen van veel tegengestelde meningen en belangen. Hoe pak je dat aan?
Goed nadenken over de strategie en aanpak is hierbij de sleutel tot succes. Dat begint niet bij de vorm, maar bij het doel. Waarom ga je eigenlijk in gesprek? En waarover? Wie mag er meepraten? En tot slot: welke gespreksvormen zet je daarvoor in?
Wanneer jouw strategie klaar is weet je of je een online instrument in wilt zetten. Is het antwoord ja? Denk dan aan Youmee®!