••• dinsdag 29 mei 2018 ••• interactieve workshop ••• 14:00-16:00 uur ••• dinsdag 29 mei 2018 ••• interactieve workshop •••

deelnemers

29 mei 2018
Workshop Youmee

Er zijn diverse manieren om mensen te betrekken bij een vraagstuk, zoals bijvoorbeeld met elkaar overleggen in een vergadering, of, als je niet bij elkaar kunt komen, videoconferencing. Persoonlijk contact is uiteraard altijd het beste maar niet altijd mogelijk. Vooral niet als de groepen groot worden of je fysiek niet bij elkaar kunt komen. Maar ook als het spannende onderwerpen zijn waarbij het belangrijk is om je veilig te voelen als je een afwijkende mening hebt. Voor deze situaties is Youmee ontwikkeld, een instrument waarmee je kunt luisteren, verbinden en beslissen. 

Grote groepen bereiken was tot nu toe lastig, maar door de toenemende digitalisering in onze samenleving komen er steeds meer nieuwe instrumenten in beeld. Sinds januari 2017 is er de Youmee-app, een interactief instrument om te luisteren, verbinden en beslissen. Met Youmee kun je iedereen betrekken die een smartphone, tablet en internetverbinding heeft en kun je élke trede op de participatieladder bereiken. Je kunt Youmee inzetten voor allerlei vraagstukken, bijvoorbeeld om de communicatie rondom een Omgevingsvisie duurzaam te organiseren. Maar ook bij alle andere inspraak- en participatietrajecten helpt Youmee de mensen te betrekken en geef Youmee inzicht in de verschillende ideeën en meningen. Tijdens de workshop gaan we Youmee inzetten en kun je zelf ervaren hoe dit in de praktijk werkt. Inschrijven voor de workshop kan onderaan de pagina. 

Wat is het verschil met een enquête?

We hebben allemaal wel eens meegedaan aan een enquête. Je ontvangt een emailbericht met een link naar een online enquête-tool, waarna je de vragen gaat beantwoorden. Een enquête vul je helemaal alleen in. Geen idee hoe anderen de vragen beantwoorden. Of je ziet het pas nadat jij je mening hebt gegeven. Onderzoekers vinden dit soms wenselijk, omdat ze willen dat je niet beïnvloed wordt door de mening van anderen. Youmee is hierin juist totaal anders. Youmee laat alle meningen direct zien. Meningen van voor- en tegenstanders staan door elkaar. Je kunt eerst eens lezen hoe anderen over het vraagstuk denken, voordat je je eigen mening geeft. Dus als je ideeën wilt ophalen is Youmee heel geschikt, omdat je als het ware met elkaar aan het brainstormen bent. Youmee toont de resultaten anoniem, dus je hoeft niet bang te zijn voor negatieve reacties als je een afwijkende mening hebt. Dat maakt meedoen en eerlijk zeggen wat je denkt veilig voor iedereen.

Wat is de gedachte achter Youmee?

Wij geloven in 'the wisdom of the crowd' (de wijsheid van de massa). Want wij denken dat we samen veel meer weten dan iedereen apart en alleen. Youmee levert de beste resultaten als je werkt volgens de theorie van Deep Democracy. Deep Democracy is een visie en methode die inspraak en tegenspraak in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Daarbij is er aandacht en waardering voor élke mening, ook als deze mening ons niet bevalt. In de praktijk betekent dit, dat de vragen die je de groep stelt neutraal moeten worden geformuleerd. Werk niet toe naar een gewenst antwoord, want de deelnemers voelen dat uitstekend aan en dan neemt de weerstand direct toe. Soms zeggen mensen: waarom zou ik tegenspraak willen organiseren? Het antwoord hierop is helder: wanneer je geen aandacht hebt voor de tegengeluiden, dan organiseer je een onderstroom die niet alleen veel tijd, energie en vertrouwen kost, maar ook heel veel geld kan kosten. 

Waar gaat de workshop over?

Tijdens de workshop vertellen we hoe je Youmee in kunt zetten bij participatieprocessen, hoe het zit met privacy en gaan we praktisch aan de slag met een voorbeeld vraagstuk. We laten zien hoe de online-admin eruit ziet waarmee je vragen kunt versturen en hoe gemakkelijk je hierin kunt werken. Op dit moment kun je 3 verschillende soorten vragen stellen, die allemaal de revue passeren. Verder besteden we aandacht aan de functies die dit jaar beschikbaar gaan komen en is er volop ruimte om vragen te stellen. 

Informatie
Voorafgaand aan de workshop ontvang je via de mail informatie hoe je Youmee kunt downloaden op je smartphone of tablet. Ook krijg je een QR-code die je in kunt scannen zodra Youmee geïnstalleerd is en je geregistreerd staat. Er staat meteen een vraag voor je klaar die je mag beantwoorden. Zo kun je vooraf al een beetje rondneuzen in Youmee. 

Datum
dinsdag 29 mei 2018

Programma
13.30 - 14.00   inloop  
14.00 - 15.30   aan de slag met Youmee
15:30 - 16.00   Q&A
16:00 - 17:00   napraten met een drankje

Locatie
Dokter Klinkertweg 21-27, 8025 BR  Zwolle

Kosten
Wij bieden deze workshop gratis aan. Na opgave ontvang je een bevestiging van deelname en verwachten wij je bij de workshop. Mocht je onverhoopt niet kunnen komen, laat het ons dan even weten. 

Ik schrijf mij in voor de workshop

Versturen

Youmee werkt samen

Youmee werkt samen met verschillende specialisten, zoals de procesbegeleiders van ACHT!, stedenbouwkundigen van OD205 en communitymanagers bij gemeente Den Haag en Zoetermeer. Er ontstaan ook steeds meer samenwerkingen met wijkverenigingen, zoals Plaatselijk Belang Windesheim en de Wijkvereniging van Stadshagen. Samen zetten we Youmee in bij vraagstukken in de samenleving of bij organisaties. 

Lees hier interviews met enkele van onze samenwerkingspartners.

© Youmee 2018

Bedankt voor het delen