Kennismaken met Margriet

Ik ben geboren in Deventer, 3-hoog-achter in een flatje. In stapjes verhuiste ons gezin steeds meer naar het platteland. Van een rijtjeswoning in Schalkhaar naar een twee-onder-1-kap in Bathmen. Daarna een kleine boerderij in Haarle, op een steenworp afstand van de Holterberg. Ik ging voor mijn studie Grafisch Ontwerpen op kamers in Zwolle, indertijd voor mij 'de grote stad'. 

Gedurende een jaar of 10 werkte ik op de studio van twee verschillende drukkerijen. Ik kwam in de tijdschriften terecht en leerde al snel de kracht van Storytelling. Verhalen verbinden mensen, je leert iets over elkaar wat je nog niet wist. 

Het ondernemerschap

Mijn bedrijf Twist Ontwerp en Advies startte ik in januari 1994. In ongeveer vier jaar tijd ontwikkelde het zich van eenmanszaak naar klein MKB met twee personeelsleden. Ik specialiseerde mij in merkbeleving en communicatie. 

Margriet Twisterling Zoetermeer

Introductie van Youmee in Zoetermeer

De politieke arena

Ik moet midden twintig zijn geweest toen ik in aanraking kwam met de politiek. Ik was altijd al geïnteresseerd in samenlevingsvraagstukken en werd gevraagd om deel te nemen aan de bestuursvergaderingen en hielp met folderen. Na een jaar of 8, het was april 2000, werd ik gevraagd om de SP in de gemeenteraad te vertegenwoordigen. Zonder enige voorkennis en met een kleine steunfractie belandde ik als eenmansfractie in de gemeenteraad. Een leerzame en interessante periode volgde, waarin ik meer e-mail ontving voor het raadswerk dan voor mijn eigen bedrijf! Van 2000 - 2007 ben ik fractievoorzitter geweest in Zwolle en groeide mijn fractie van 1 naar 4 zetels en ons ledenbestand van 80 naar 500+. Hier ontmoette ik mijn partner, die ook politiek actief was. Ik belandde daarnaast nog in een speciale leergroep onder leiding van Jan Marijnissen, waar ook Renske Leijten aan deel nam. Ik heb de politiek verlaten omdat ik merkte dat de menselijke maat ontbrak en ik mijn partij niet meer wilde vertegenwoordigen. 

Parallellen

Na mijn raadswerk werd ik gevraagd als lid van de Raad van Toezicht van de bibliotheek in Zwolle (nu Stadkamer). Een zeer interessante periode, omdat de bibliotheek zichzelf opnieuw moest uitvinden. We bezochten met de RvT allerlei collega-biebs in het land voor inspiratie. 

Youmee heb ik bedacht, nadat ik voor een opdrachtgever een app ontwikkelde die het proces rondom renovaties organiseert. Hierbij zijn drie partijen betrokken, namelijk de woningcorporatie (opdrachtgever), de aannemer (uitvoerder) en de bewoners. Ik zag meteen de parallellen met het Zwolse stadsbestuur, waarbij de gemeenteraad de opdrachtgever is en het ambtelijk apparaat de uitvoerder! En hoe een app op een hele laagdrempelige manier mensen kan betrekken bij plannen en vraagstukken waar je als fractie of stadsbestuur over moet beslissen. Hoe mooi zou het zijn om de kennis en kracht van de samenleving te ontsluiten waardoor deze plannen een veel breder draagvlak konden krijgen? 

De ontwikkeling

Na het bedenken van Youmee was het er natuurlijk nog niet meteen. Eerst heb ik het idee getest door deel te nemen aan de ASN-Bank Wereldprijs in 2015. Van de 240 inzendingen zaten wij bij de 50 ideeën die mee mochten doen aan de wedstrijd. We werden uiteindelijk 3e in de categorie sociale cohesie en veiligheid. Dat gaf goede moed om door te gaan!

In 2016 heb ik vele gemeenten in Overijssel bezocht en gesproken met griffiers, politici, burgemeesters, ambtenaren en bewoners om uit te vinden wat voor hen belangrijk is en of Youmee hiervoor een oplossing biedt. Eind 2016 startten we met de ontwikkeling en in maart 2017 werd Youmee in gebruik genomen in Zoetermeer en Den Haag. In 2017 en 2018 is Youmee ingezet bij diverse pilots in het hele land en ontstond ook 'Omgeving van Morgen', een samenwerking van Deep Democracy experts Acht! en stedenbouwkundig bureau OD205. Met dit gezelschap organiseerden we diverse workshops in het kader van de nieuwe Omgevingswet in o.a. Amersfoort en Utrecht. 

Een instrument om te verbinden

De afgelopen jaren heb ik heel wat geleerd over participatie in de samenleving. Ik heb vele boeken en artikelen bestudeerd en workshops gevolgd over inclusiviteit, deep democracy, forward thinking en medezeggenschap. Mijn passie is nu om de samenleving meer te verbinden. Ongeacht afkomst, welvaart, sekse, geloof, leeftijd of geaardheid. Waarbij het om de ideeën en inbreng van mensen gaat en dit gewaardeerd wordt, wat deze inbreng dan ook is. Waarin iedereen er mag zijn zoals hij is en elk individu gezien, gehoord en serieus genomen wordt. 

Youmee biedt -op een niet-politieke wijze- de mogelijkheid om een specifieke doelgroep ideeën aan te laten dragen, vraagstukken voor te leggen, mee te laten denken, oplossingen voor te stellen, kennis te delen en inzicht te krijgen. In Youmee is mijn kennis van communicatie, doelgroepen en merkbeleving samensmolten met mijn passie voor een samenleving met meer verbinding. 

Wil je meer weten over de bedoeling van Youmee? Bel mij of stuur een mail.

Hartelijke groet,
Margriet Twisterling

038 - 20 22 350

welkom@youmee.nl

Volg ons op Facebook, Twitter of YouTube!