interview

"In werkelijkheid is het nooit zwart-wit"

Karola Schröder begeleidt initiatiefnemers bij het ontwikkelen van hun idee. In het proces helpt ze lokale initiatieven in dorpen, groepen of ondernemersverder, door het bieden van kennis en structuur. Onlangs startte ze als 4D-makelaar met een sociaal maatschappelijk project van Stimuland voor de komende twee jaar. 4D staat daarbij voor Durven, Delen, Denken en Doen. 

Karola Schröder

Wanneer mensen een goed idee hebben zien ze vaak het einddoel helder voor zich. Maar hoe ze daar moeten komen? Karola: "Ik help na te denken wat er nodig is om het einddoel te bereiken. Daarbij moet vaak worden samengewerkt met anderen. Hoe betrek je die mensen nou en hoe maak je ze enthousiast voor jouw idee? En hoe hou je de gang erin, ook als het even tegenzit?” 

Tegenzit? Waar moet ik dan aan denken?

"Bijvoorbeeld als men een vergunning nodig heeft en de gemeente geeft deze niet. Of de samenwerking met anderen verloopt niet soepel. Niet iedereen die een goed idee heeft kan goed samenwerken. En dan ontstaat er steevast gedoe. Ik zie het vooral bij grotere projecten, dan zijn er altijd veel verschillende meningen. Mensen hebben andere ideeën of werken tegen. De kunst is dan om het enthousiasme en de energie erin te houden. De weg naar succes kan best lang zijn."

Dat lijkt me ingewikkeld. Hoe pak je dat aan? 

"Een manier die ik graag gebruik is ontwikkeld binnen de Deep Democracy. Daarbij ga je ervan uit dat de wijsheid er is in groepen.  De verschillende  ideeën en meningen over een vraagstuk worden uitgevraagd en gedeeld met de groep. Initiatiefnemers hebben een helder beeld voor ogen en veranderingen in hun plan vinden ze moeilijk. Veranderen voelt als een afwijzing, maar is het vaak niet. Ik probeer hen dan stil te laten staan. Wat gebeurt er eigenlijk precies? Laten we serieus naar elkaar luisteren, elkaars argumenten aandacht geven. Dan gaan we het gesprek aan en vragen ons af: hoe kan het plan met die andere ideeën rijker worden? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook die mening meegaat in het plan?"

"Mijn ambitie is om een meer gemêleerde groep te bereiken dan met de bijeenkomsten alleen.”

En als de gemoederen al flink zijn opgelopen? 

"Emoties helpen niet om je zin te krijgen, dat zie je vaak bij discussies in de media, bijvoorbeeld bij die over de laagvliegroutes naar vliegveld Lelystad. Hoe boos mensen ook worden, door boosheid verandert niets en komt een oplossing niet dichterbij. Daarom probeer ik mensen woorden te laten geven aan hun emoties. Je wilt de dialoog met elkaar aangaan. Daarbij is het niet erg om de uitersten zichtbaar te maken, maar voor een oplossing zoek je naar wat gezamenlijk is.  Boze mensen hoor je meestal wel, maar hoe zit het met bescheiden of angstige mensen? Ik haal graag alle meningen boven water. Taal is daarbij de leidraad waarop ik vaar. Ik hou er dan van om stil te staan en te vertragen: waar zit het hem nu precies in? Het is dan wel belangrijk om taal te gebruiken die iedereen begrijpt, zodat ook iedereen mee kan doen."

“Anoniem deelnemen heeft een groot voordeel. Zo kun je eenvoudig van mening veranderen, zonder gezichtsverlies.”

Sinds kort zet je Youmee® in bij het vrouwencluster in Ommen. Wat was de reden om te kiezen voor een digitaal instrument?  

"Youmee® is geen instrument om een groep te ontwikkelen, maar je bereikt er mensen mee die overvolle agenda’s hebben. Deze mensen zijn niet meer bereid om een avond vrij te maken voor een bijeenkomst, maar ze zijn wel betrokken en hebben wel een mening. Mijn ambitie is om een meer gemêleerde groep te bereiken dan met de bijeenkomsten alleen. De senioren doelgroep is daar oververtegenwoordigd. Het verbreden is belangrijk, dat ook de mening van jongere mensen gehoord wordt."

Welke kansen zie je?

"In de participatieraad van Ommen is de stem van vrouwen namens een van de clusters vertegenwoordigt. De vrouwenbewegingen in Ommen zijn in de loop van de jaren echter kleiner geworden, net als veel verenigingen. Sommigen vragen zich af: moeten vrouwen er apart nog iets over vinden? Ik verwacht met dit nieuwe medium de stem van vrouwen weer breder te kunnen laten klinken." 

Waarom heb je voor Youmee® gekozen?

"Het leuke van Youmee® is dat je nergens heen hoeft. Je kunt op het moment zelf je eigen mening geven, zonder dat er meteen iemand bovenop springt. Je kunt er even rustig over nadenken. Veiligheid vind ik heel belangrijk. Het gaat om het klimaat dat je ontwikkelt waardoor mensen zich veilig voelen om te zeggen wat ze écht vinden. Dat is vaak niet zo zwart-wit; je kunt ergens tegen zijn maar het ook eens zijn met argumenten van de voorstanders. In Youmee® zit dat er al in (lacht: leuk!). In de media worden de verschillen vaak uitvergroot en lijkt het alsof er maar twee meningen zijn, maar in het echt is dat nooit zo."

Tekst: Margriet Twisterling - Youmee®

Inspiratie in je mailbox

We delen ongeveer 1x per maand waardevolle kennis over onderzoek, participatie, communicatie en Youmee®.

Contact

Kattenwinkelweg 18
8015 PW Zwolle
Nederland
038 - 20 22 350
welkom@youmee.nl

Youmee® Online