Inspiratie   INTERVIEWS, ARTIKELEN & NIEUWS
Pexels ivan samkov 9628033

Het belang van terugkoppeling (3)

Wat hebben mensen nodig om zich gezien en gehoord te voelen? In een serie van drie artikelen gaan we in op het belang van terugkoppeling. In dit 3e artikel gaat het over de drijfveren die mensen hebben en waarom ze afhaken. Wanneer mensen afhaken ligt de weg open voor steeds extremere standpunten en acties. Denk maar aan de demonstraties waarbij mensen zich vast lijmen aan het asfalt of met hun tractor het provinciehuis inrijden. 

Pexels rdne 5756655

Het belang van terugkoppeling (2)

Wat hebben mensen nodig om zich gezien en gehoord te voelen? In een serie van drie artikelen gaan we in op het belang van terugkoppeling. In dit 2e artikel gaat het over neurologische triggers. Wanneer mensen zich niet gezien en gehoord voelen, dan kunnen zij het onderwerp niet laten rusten. In dit artikel lees je hoe dat in ons brein werkt en hoe je hiermee om kunt gaan door terugkoppeling te geven. 

Pexels jopwell 2422280

Het belang van terugkoppeling (1)

Wat hebben mensen nodig om zich gezien en gehoord te voelen? In een serie van drie blogs gaan we in op het belang van terugkoppeling. Terugkoppeling (ook wel feedback genoemd) is een respons die volgt op een actie, prestatie of uiting van een persoon. In deze 1e blog gaat het over terugkoppeling in participatietrajecten in relatie tot verwachtingen en omgangsvormen.

Pexels paulo oliveira 491121581 16224253

Omgaan met weerstand

Er zijn verschillende soorten weerstand die je kunt tegenkomen als je met inwoners praat over nieuwe plannen en ontwikkelingen. Het kunnen rationele-, emotionele- of principele bezwaren zijn. Het is belangrijk om de verschillende soorten weerstand te begrijpen die je kunt tegenkomen, zodat je er effectief mee om kunt gaan. In deze blog gaan we erop in en geven we handvatten. 

    Pexels matheus bertelli 16094061

    Waarde vinden met AI

    Er zijn bij organisaties in heel Nederland mensen bezig met participatief en kwalitatief onderzoek, waarbij er open vragen worden gesteld. Door deelnemers te vragen naar hun persoonlijke ervaringen, ontvang je veel nuttige informatie. Maar om dit te verwerken valt vaak niet mee! Met de komst van OpenAI zet Youmee® hier nu grote stappen in. 

    Pexels cottonbro studio 4713557

    Youmee® of een online platform? Dit zijn de verschillen!

    Youmee® wordt regelmatig vergeleken met andere onderzoeksinstrumenten, zoals een online platform of enquête. In eerste instantie lijkt het misschien ook wel wat op elkaar. Je kunt ze allemaal online inzetten en ze zijn bedoelt voor participatie. In dit artikel lees je wat Youmee® uniek en anders maakt ten opzichte van online platforms.

    Foto: Pexels andrea piacquadio 3776808

    Burgerparticipatie: een waardevolle troef in de beleidscyclus

    Burgerparticipatie is een hot topic. Gemeenten worstelen ermee, maar zien ook de potentie. Terecht, want betrokken inwoners kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan plannen en beleid. In deze blog bespreken we hoe je burgerparticipatie succesvol integreert in jouw beleidscyclus. We belichten de voordelen, de verschillende stappen en de valkuilen die je moet vermijden.

    Foto: Pexels steve johnson 963056

    Randvoorwaarden voor het formuleren van goede vragen

    Een succesvol participatietraject begint met het stellen van de juiste vragen. Goede vragen zijn immers de sleutel tot het ophalen van waardevolle input van stakeholders en het creëren van draagvlak voor jouw project. Maar hoe formuleer je nu die perfecte vragen? In deze blogpost delen we 5 tips die je op weg helpen.

    MoniqueBroekhoff ZW

    "Waarde zoeken voor iedereen"

    In december 2023 kwam het boek ‘Omgevingscommunicatie en participatie, een praktisch stappenplan’ uit. Met de komst van de nieuwe Omgevingswet is dit boek een waar geschenk voor organisaties. In het boek wordt je meegenomen in de belangrijkste begrippen en het proces van strategisch omgevingsmanagement en laat Monique Broekhoff zien welke belangrijke waarde communicatie daaraan toevoegt.

    Foto: Pexels shvets production 7176026

    De kunst van het stellen van goede vragen

    In de wereld van online participatie is Youmee® een unieke tool die mensen in staat stelt om een willekeurige doelgroep te betrekken bij een vraagstuk. De kracht van Youmee® ligt in de interactie tussen deelnemers, die elkaar inspireren en informeren door hun antwoorden te delen. Maar hoe stel je nu vragen die tot boeiende dialogen en waardevolle inzichten leiden? 

    Foto: Pexels ds stories 6991865

    Vraagsoorten en hoe je ze inzet

    Er zijn diverse vraagsoorten in Youmee® beschikbaar. Zo kun je kiezen voor de Gevoelsvraag, de Open Vraag, de Meerkeuzevraag (met 1 of meerdere antwoorden) en de Stemmingsvraag. In deze blog bekijken we hoe en wanneer je deze verschillende vraagvormen kunt toepassen. 

    Pexels buro millennial 1438072

    Betrek studenten bij de keuzes over hun toekomst

    Online participatie kan de betrokkenheid van studenten bij besluitvorming aanzienlijk vergroten. Of het nu gaat om studentenorganisaties, universiteiten, mbo of hogescholen, het is van vitaal belang om alle studenten een stem te geven en hen de mogelijkheid te bieden om mee te praten over zaken die voor hen van belang zijn. 

    Pexels pixabay 260024

    Als besluiten al vaststaan, heeft participatie dan nog zin?

    In Amsterdam is het per 8 december 2023 van kracht; een verlaging van de maximum snelheid in grote delen van het centrum. Dat besluit lag al even op tafel en is nu dan ook echt genomen. Tal van andere gemeenten en steden willen dit voorbeeld nu volgen. Hoe kunnen zij dit op een harmonieuze manier doen?

    Pexels ekaterina bolovtsova 6077326

    De Omgevingswet: wat wordt de nieuwe rol van de raad?

    Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn gemeenten volop bezig met het vaststellen van nieuw participatiebeleid. In de nieuwe wet staat immers “…het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden […] bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit.” 

    Pexels gustavo fring 7156074

    De Enquête versus Youmee®

    Een online enquête en Youmee® lijken op het eerste gezicht misschien wel op elkaar, maar ze hebben hun eigen kenmerken en toepassingen. Afhankelijk van jouw doelstellingen kies je voor de één of de ander.

    Lees de blog of bekijk de animatie

    Pexels ivan samkov 8504527

    De 3 innovatieve principes waarop Youmee® is gebouwd

    In het voortdurend veranderende landschap van burgerbetrokkenheid en publieke participatie is innovatie van cruciaal belang om inclusieve en effectieve besluitvormingsprocessen te bevorderen. Graag lichten wij toe welke drie principes de grondslagen van Youmee® vormen en hoe een mix van inzichten uit Deep Democracy, Forward Thinking en Emotional Understanding hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van ons online instrument. 

    Pexels andrea piacquadio 3763996

    5 processtappen voor een succesvol participatietraject

    Bij participatievraagstukken is een gestructureerd en effectief participatietraject van cruciaal belang. Youmee® heeft inmiddels bewezen een uitstekende online schakel te zijn in het faciliteren van deze trajecten en het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij plan- en besluitvorming. Laten we eens dieper ingaan op de 5 stappen die nodig zijn om deze trajecten vorm te geven.

    Remko de Paus ZW

    "Inclusief Vertrouwen"

    Remko de Paus is al ruim 20 jaar sociaal beleidsadviseur. Vanuit zijn bedrijf TransitieDOEN komt hij nu 10 jaar als interim beleidsadviseur bij verschillende gemeenten. Hij deed in al die jaren een schat aan ervaringen op, die hij deelt in zijn nieuwe boek ‘Inclusief Vertrouwen’. Youmee® ging met Remko in gesprek om zijn belangrijkste inzichten op te tekenen.

    Pexels fauxels 3184660

    Is een mini-Burgerberaad een goed idee?

    Er worden in Nederland steeds meer Burgerberaden georganiseerd. Werden er in beginsel wel 500 tot 1.000 inwoners betrokken bij het Burgerberaad, sinds enige tijd zien we de opkomst van mini-Burgerberaden waarbij soms maar 50 personen worden uitgenodigd voor deelname. Is dit een goede ontwikkeling? 

    Meisjes

    Youmee®: De ideale partner voor een succesvol Burgerberaad

    In een tijd waarin participatie en inclusieve besluitvorming steeds belangrijker worden, kan de inzet van Youmee® als aanvulling op een Burgerberaad een cruciale rol spelen. Met een hybride aanpak, waarin zowel fysieke als digitale bijeenkomsten worden gecreëerd, biedt Youmee® een effectieve manier om draagvlak te vergroten en een breed publiek te betrekken bij burgerberaden. Het resultaat: meer input voor het Burgerberaad en een breder draagvlak voor de uitkomst.

    Youmee online MacBook

    Gebruik Youmee® nu ook online!

    Trots en blij kunnen we vertellen dat sinds kort Youmee® niet alleen als app op je smartphone en tablet kan worden gebruikt, maar ook beschikbaar is in je browser. Je logt eenvoudig in op youmee.online met dezelfde accountgegevens. Daarnaast is Youmee® ook uitgebreid met andere functionaliteiten. 

    1
    2
    Inspiratie in je mailbox

    We delen ongeveer 1x per maand waardevolle kennis over onderzoek, participatie, communicatie en Youmee®.

    Contact

    Kattenwinkelweg 18
    8015 PW Zwolle
    Nederland
    038 - 20 22 350
    welkom@youmee.nl

    Youmee® Online