
23-10-2023
De Enquête versus Youmee®
Een online enquête en Youmee® lijken op het eerste gezicht misschien wel op elkaar, maar ze hebben hun eigen kenmerken en toepassingen. Afhankelijk van jouw doelstellingen kies je voor de één of de ander.
Een online enquête en Youmee® lijken op het eerste gezicht misschien wel op elkaar, maar ze hebben hun eigen kenmerken en toepassingen. Afhankelijk van jouw doelstellingen kies je voor de één of de ander.
Youmee® kiest bewust voor registratie, ook al werpt dit een drempel op voor gebruikers om deel te nemen aan vraagstukken. Een account biedt namelijk meerdere voordelen die zowel deelnemers als organisaties ten goede komen.
Bij Youmee® geloven we dat inspraak en medezeggenschap belangrijke pijlers zijn voor een gezonde organisatie. Ze leveren een positieve bijdrage aan een inclusieve cultuur en een gevoel van betrokkenheid bij de medewerkers.
In de vele gesprekken die wij voeren, worden persoonlijke bijeenkomsten regelmatig vergeleken met een online dialoog. Gesprekpartners zijn dan van mening dat een live gesprek nodig is om verschillen van mening te overbruggen. Maar is dat wel een juiste aanname?
In het voortdurend veranderende landschap van burgerbetrokkenheid en publieke participatie is innovatie van cruciaal belang om inclusieve en effectieve besluitvormingsprocessen te bevorderen. Graag lichten wij toe welke drie principes de grondslagen van Youmee® vormen en hoe een mix van inzichten uit Deep Democracy, Forward Thinking en Emotional Understanding hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van ons online instrument.
Bij participatievraagstukken is een gestructureerd en effectief participatietraject van cruciaal belang. Youmee® heeft inmiddels bewezen een uitstekende online schakel te zijn in het faciliteren van deze trajecten en het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij plan- en besluitvorming. Laten we eens dieper ingaan op de 5 stappen die nodig zijn om deze trajecten vorm te geven.
Remko de Paus is al ruim 20 jaar sociaal beleidsadviseur. Vanuit zijn bedrijf TransitieDOEN komt hij nu 10 jaar als interim beleidsadviseur bij verschillende gemeenten. Hij deed in al die jaren een schat aan ervaringen op, die hij deelt in zijn nieuwe boek ‘Inclusief Vertrouwen’. Youmee® ging met Remko in gesprek om zijn belangrijkste inzichten op te tekenen.
Er worden in Nederland steeds meer Burgerberaden georganiseerd. Werden er in beginsel wel 500 tot 1.000 inwoners betrokken bij het Burgerberaad, sinds enige tijd zien we de opkomst van mini-Burgerberaden waarbij soms maar 50 personen worden uitgenodigd voor deelname. Is dit een goede ontwikkeling?
In een tijd waarin participatie en inclusieve besluitvorming steeds belangrijker worden, kan de inzet van Youmee® als aanvulling op een Burgerberaad een cruciale rol spelen. Met een hybride aanpak, waarin zowel fysieke als digitale bijeenkomsten worden gecreëerd, biedt Youmee® een effectieve manier om draagvlak te vergroten en een breed publiek te betrekken bij burgerberaden. Het resultaat: meer input voor het Burgerberaad en een breder draagvlak voor de uitkomst.
Trots en blij kunnen we vertellen dat sinds kort Youmee® niet alleen als app op je smartphone en tablet kan worden gebruikt, maar ook beschikbaar is in je browser. Je logt eenvoudig in op youmee.online met dezelfde accountgegevens. Daarnaast is Youmee® ook uitgebreid met andere functionaliteiten.
Frans van Rheenen is oprichter en partner bij Facilitating Company. Met de 7V-aanpak werken zij aan stakeholderparticipatie en richten zich daarbij met name op het betrekken van bewoners, ketenpartners en medewerkers. Hoe werkt dat?
Dr. Claudia van Mourik promoveerde met het proefschrift ‘Zoeken naar orde: leren van chaos’. Het is een intrigerend onderzoek over leiderschap en leren in bestuurlijke organisaties die te maken hebben met complexe vraagstukken.
Algemene Ledenvergaderingen (ALV's) vormen de kern van verenigingsdemocratie, waarbij alle leden een directe stem hebben in belangrijke besluitvormingsprocessen. In deze moderne tijden, waarin digitale participatie en inclusiviteit centraal staan, kan Youmee® een essentiële rol spelen bij het efficiënter en inclusiever maken van ALV's.
De passie van Francisca Frenks is het verbinden van mensen met uiteenlopende meningen, waardoor er meer begrip ontstaat voor elkaar. Als procesontwerper en facilitator ondersteunt ze online bijeenkomsten, vergaderingen en dialogen.
Inwonersparticipatie is cruciaal voor het nemen van weloverwogen beslissingen en het vergroten van draagvlak binnen een gemeenschap. Maar wat als jouw gemeente een beperkt budget heeft? Is participatie dan wel mogelijk? Absoluut!
Margriet Twisterling was van 2000-2007 fractievoorzitter in de gemeenteraad van Zwolle. Daar ontdekte ze hoe lastig het is om bewoners te betrekken bij de politiek. Maar ook hoe belangrijk het is om plannen in samenspraak te ontwikkelen. Met de komst van internet zag ze kansen. Nu werkt zij aan Youmee®, een instrument om te luisteren, verbinden en beslissen.
Karola Schröder begeleidt initiatiefnemers bij het ontwikkelen van hun idee. In het proces helpt ze lokale initiatieven in dorpen, groepen of ondernemersverder, door het bieden van kennis en structuur. Onlangs startte ze als 4D-makelaar met een sociaal maatschappelijk project van Stimuland voor de komende twee jaar. 4D staat daarbij voor Durven, Delen, Denken en Doen.
Thierry Limonet is aanjager maatschappelijke initiatieven dat valt onder de afdeling Communicatie in Zoetermeer. Voor bewoners met wijkinitiatieven is hij het eerste aanspreekpunt. Thierry deed als eerste in Nederland een pilot met Youmee® bij een project rondom De Grote Dobbe, een waterplas midden in het centrum van Zoetermeer.
Eljo de Galan is als aanjager en kwartiermaker verbonden aan verschillende herinrichtingsprojecten binnen de gemeente Den Haag. Het is haar missie een schakel te zijn tussen overheden en bewoners. Eljo is geïnteresseerd in nieuwe technieken om de kloof tussen beide werelden te verkleinen en bewoners die nu vaak nog onzichtbaar zijn, een stem te geven.
Acht! verzorgt training en coaching en heeft zich gespecialiseerd in de methode Deep Democracy. Een methodiek die een belangrijke rol kan spelen binnen burgerparticipatie. René de Haan en Wendy Huurdeman van Acht! gaan (nieuwe) gebruikers van Youmee® leren en vooral laten ervaren hoe Deep Democracy werkt in de praktijk en hoe ze het succesvol kunnen toepassen in combinatie met de app.
Planoloog Arjen Stam is intensief betrokken bij de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Samen met zijn collega’s speelde hij met het idee om zelf een online communicatie platform te ontwikkelen voor Omgevingsvisies toen hij in contact kwam met Youmee®. Zijn interesse was gewekt en nu werken Arjen en zijn collega’s samen met deze start-up. "Wij zitten met heel veel ideeën op één lijn."
Blijf op de hoogte met waardevolle kennisdeling en inspiratie over participatie en medezeggenschap