blog

Randvoorwaarden voor het formuleren van goede vragen

Een succesvol participatietraject begint met het stellen van de juiste vragen. Goede vragen zijn immers de sleutel tot het ophalen van waardevolle input van stakeholders en het creëren van draagvlak voor jouw project. Maar hoe formuleer je nu die perfecte vragen? In deze blogpost delen we 5 tips die je op weg helpen.

Foto: Pexels steve johnson 963056

Foto door Steve Johnson

1. Bepaal je doel

De eerste stap is het bepalen van je doel met de vragen. Wat wil je met de participatie bereiken? Wil je informatie verzamelen, meningen peilen of draagvlak creëren? De antwoorden op deze vragen bepalen de aard van je vragen. Lees meer over heldere doelen in deze blog 

2. Kies de juiste vraagvorm

Er zijn verschillende soorten vragen die je kunt stellen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Open vragen stimuleren discussie en diepgang, terwijl gesloten vragen meer structuur en focus bieden. Afhankelijk van je doel kun je verschillende vraagvormen combineren.

3. Wees helder en beknopt

Zorg ervoor dat je vragen duidelijk en beknopt zijn. Vermijd jargon, ingewikkelde termen of lange zinnen. Iedereen moet de vragen kunnen begrijpen, ongeacht hun achtergrond of kennisniveau. 

4. Stel neutrale vragen

Het is belangrijk om neutrale vragen te stellen. Vermijd suggestieve vragen die stakeholders in een bepaalde richting sturen. Laat je vooroordelen los en sta open voor alle meningen.

5. Test je vragen

Voordat je je vragen definitief stelt, is het een goed idee om ze te testen op een kleine groep mensen. Dit helpt je om te controleren of de vragen duidelijk zijn en of ze de gewenste informatie opleveren.

Bonustip:

Een neutrale vraag begint vaak (maar niet altijd) met één van de 5W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom.

Enkele voorbeelden

  • Welke knelpunten ervaar jij met betrekking tot X?
  • Wat vind jij belangrijk bij X?
  • Welke voordelen heeft X?
  • Welke nadelen heeft X?
  • Heb jij nog nieuwe ideeën waarmee we X kunnen verbeteren?

Wil je er meer over weten? In deze blog gaan we er dieper op in.

Inspiratie in je mailbox

We delen 1x per maand waardevolle kennis over participatie, communicatie en Youmee®.

Contact

Kattenwinkelweg 18
8015 PW Zwolle
Nederland
038 - 20 22 350
welkom@youmee.nl

Youmee® Online